
Moliendo Ravello Espresso Blend Çekirdek Kahve
Etiyopya ve Honduras’ın lezzet dengesini sağladığımız bu kahvede. Yumuşak ama bir o kadar ağızda varlığını hissettiren lezzeti %100 Arabica çekirdeklerini kullanarak oluşturduk. Etiyopya’nın çiçeksi narenciye tatlarını ve yüksek asiditesini Honduras’ın çikolata tadı ve damakta bıraktığı şarapsı ve düşük asidite ile dengelemeyi amaçladık.
Tadım Notları
Kakao, Kahverengi Şeker
Asidite: Orta
Sertlik: Güçlü
Özellikler
İçim: İlk anda Etiyopya
çekirdeklerinin etkisi ile yumuşak hissedilen bu blend, Honduras
çekirdeklerinin gövde ve şarapsı asiditesi ile dengeleniyor. Temiz bir finish
ile boğazda iz bırakmayan ama damakta bıraktığı izle ikinci yuduma davet eden
bir içime sahip.
Kahvede Blending yani Harmanlama oldukça hassas konulardan biri. Maalesef
birçok işletme tarafından sadece maliyet odaklı kullanılan bu yöntem, lezzeti
ikinci plana ötelenerek oluşturulan kahveler ile sektörde de yanlış algıların
oluşmasını beraberinde getirmiştir. Tadım ve damakta tat genişliği oluşturmak
için single origin ve nitelikli kahveler en doğru yöntemdir.
Zamanla damak lezzeti geliştikten sonra bazı kahvelerde farklı ve güzel
lezzetlerin ya aşırı fazla olması ya da tam öne çıkamaması hissedilmeye başlar.
Bu lezzetleri daha öne çıkarmak ve/veya eğer fazlaysa uyumlu diğer bir lezzetle
baskılamak ihtiyacı ortaya çıkar. Bunu başarılı bir şekilde oluşturup ticari
bir hale getirmek de hem lezzet yetkinliği hem de envanter genişliği
gerektirir.
Bu kahveyi oluştururken İtalya’nın muhteşem kasabalarından biri olan
Ravello’dan ilham aldık. Dağ ve denizin bir arada olduğu büyüleyici bir doğaya
sahip, denizden başlayıp bulutlara kadar yükselen bir kasaba. Aynı bu
blendimizde olduğu gibi birbirinden uzak görünen parçaların bir araya
geldiğinde oluşturduğu sıra dışı bir güzellik. Ravello Blend’de de birbirinden
uzak görünen tadım notalarını bir araya getirip lezzetli bir denge oluşturduk
ve bunu %100 Arabica çekirdekleri ile yaptık. Kim bilir belki size İtalya’da
tattığınız bir espresso’yu da anımsatabilir.
Detaylı Bilgi
Kahve sektörü uzun yıllardan beri aşırı kavrulmuş kahvelerin etkisinde
kaldı, hatta koyu kavrulmuş kahve daha fazla kafein içeriyor gibi algılar
oluşturuldu, sert kahve insanı kendine getirir denildi ancak sert tanımı koyu
kavrulmuş (dark roast) kahve ile eşleştirildi. Oysaki kahve içerisindeki kafein
miktarı kavurulma derecesi arttıkça kahve karbonize olduğu için azalır. Yüksek
kafein sunduğunu belirten birçok blend bu yüksekliği Robusta çekirdekleri ile
yapar. Robusta çekirdekleri arabica çekirdeklerine göre daha yüksek kafein
içerir ancak lezzet ve çeşitlilik açısından arabica çekirdeklerinin
gerisindedir. Robustanın blend içerisinde kullanılması oldukça hassas bir
konudur ve sadece maliyet odağı ile yapılmamalıdır. Robusta kullanılıyorsa o
harmana lezzetiyle eşleşecek kalitede bir Robusta kullanılmalı ve harmana bir
değer katmalıdır.
Bu harmanda biz Robusta çekirdeği kullanmadık ve içtiğinizde midenizi
yormayacak ama sizi uyaracak ve hatta uyandıracak, ikinci fincanı içme
isteğinizi tetikleyecek bir lezzet oluşturmaya gayret ettik.
Afrika çekirdekleri doğal Typica varyasyonlarının yanı sıra döneminde gerek
Fransa’nın gerek Almanya ve Belçika’nın hüküm sürdüğü yıllarda dikilen Bourbon
türevi çekirdeklerden oluşuyor. Kahvenin ana vatanı olan Etiyopya ise bir
Typica mutasyon cenneti. Alt varyeteleri 1000’den fazla Typica türüne ev
sahipliği yapan Etiyopya çekirdekleri genellikle floral aroma, narenciye
lezzetleri ve yüksek asidik yapıları ile öne çıkıyor.
Latin Amerika çekirdekleri ise genellikle Bourbon mutasyonlarından
oluşuyor. Bu bölgenin ekolojik yapısı ve iklimiyle birleşince çikolata
tatlarının oldukça fazla hissedildiği bir tadım çetelesi çıkıyor karşımıza.
Kahvenin etrafında yetişen bitkilerin de notalarını alma özelliğine sahip olan
bir bitki olduğunu ve Latin Amerika’nın aynı zamanda kakao yetiştiriciliğinde
de önde oluğunu bildiğimizde bu durum çok da sıra dışı değil aslında. Ancak her
bir Latin Amerika ülkesinin kendi tarım yöntemleri, iklimi, ekolojik yapısı ve
çevresel şartları ile bu çikolata lezzetinin yüzlerce farklı tatla bileşkesine
dair lezzetler görmek mümkün.
Honduras çekirdeklerinde genelde hissedilen çikolata tadına eşlik eden
kuruyemiş tatları ve koyu meyve lezzetleri renk katan noktalar. Özellikle
şarapsı asiditesi harmanlarda asidite dengeleyici olarak oldukça güzel
bileşkeler ortaya çıkartabiliyor.
Bu blend’de Etiyopya kahvelerinin yüksek asiditesini Honduras
çekirdeklerinin düşük ve şarapsı asiditesiyle dengelemeye gayret ettik.
Lezzette ise sütlü çikolata, karamel ve bunu destekleyen floral lezzetleri
doğru oranlarda birleştirmek ana hedefimiz oldu.
Nasıl İçilmeli
/ Demleme Yöntemi
Tam otomatik ve manuel espresso makinelerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bu
blend’imiz, klasik sert ve acı espresso algısını yumuşatarak yıkacaktır. Az da
olsa hissedilen asidite hem sade içimde güzel bir his veriyor hem de sütlü
içeceklerde extra yumuşaklık sağlıyor. Sadece espresso olarak değil filtre
kahve olarak da tüketebilirsiniz.
Kimler Tercih
Etmeli
Kahvesini yumuşak içimli seven ve günün geri kalanında bunu keyfini sürmek
isteyenlerin beğeneceğini düşünüyoruz.
Kime Uygun
Değil
Sert içime sahip aşırı kavrulmuş karbonize kahve sevenler için uygun
olmayacaktır.
Kargo firmaları 1-3 iş günü arasında siparişinizin teslimatını yapmaktadır.
Belde, köy gibi merkezi olmayan bölgelere kargoların teslimat günleri haftanın belirli günlerinde olabilmekte ve değişkenlik gösterebilmektedir. Mücbir sebepler, olağanüstü durumlar, bayram, resmi tatil veya yoğun kampanya gibi dönemlerde kargonun teslimat süreleri 5 iş gününe kadar uzayabilmektedir.
Moliendo Ravello Espresso Blend Çekirdek Kahve
Etiyopya ve Honduras’ın lezzet dengesini sağladığımız bu kahvede. Yumuşak ama bir o kadar ağızda varlığını hissettiren lezzeti %100 Arabica çekirdeklerini kullanarak oluşturduk. Etiyopya’nın çiçeksi narenciye tatlarını ve yüksek asiditesini Honduras’ın çikolata tadı ve damakta bıraktığı şarapsı ve düşük asidite ile dengelemeyi amaçladık.
Tadım Notları
Kakao, Kahverengi Şeker
Asidite: Orta
Sertlik: Güçlü
Özellikler
İçim: İlk anda Etiyopya
çekirdeklerinin etkisi ile yumuşak hissedilen bu blend, Honduras
çekirdeklerinin gövde ve şarapsı asiditesi ile dengeleniyor. Temiz bir finish
ile boğazda iz bırakmayan ama damakta bıraktığı izle ikinci yuduma davet eden
bir içime sahip.
Kahvede Blending yani Harmanlama oldukça hassas konulardan biri. Maalesef
birçok işletme tarafından sadece maliyet odaklı kullanılan bu yöntem, lezzeti
ikinci plana ötelenerek oluşturulan kahveler ile sektörde de yanlış algıların
oluşmasını beraberinde getirmiştir. Tadım ve damakta tat genişliği oluşturmak
için single origin ve nitelikli kahveler en doğru yöntemdir.
Zamanla damak lezzeti geliştikten sonra bazı kahvelerde farklı ve güzel
lezzetlerin ya aşırı fazla olması ya da tam öne çıkamaması hissedilmeye başlar.
Bu lezzetleri daha öne çıkarmak ve/veya eğer fazlaysa uyumlu diğer bir lezzetle
baskılamak ihtiyacı ortaya çıkar. Bunu başarılı bir şekilde oluşturup ticari
bir hale getirmek de hem lezzet yetkinliği hem de envanter genişliği
gerektirir.
Bu kahveyi oluştururken İtalya’nın muhteşem kasabalarından biri olan
Ravello’dan ilham aldık. Dağ ve denizin bir arada olduğu büyüleyici bir doğaya
sahip, denizden başlayıp bulutlara kadar yükselen bir kasaba. Aynı bu
blendimizde olduğu gibi birbirinden uzak görünen parçaların bir araya
geldiğinde oluşturduğu sıra dışı bir güzellik. Ravello Blend’de de birbirinden
uzak görünen tadım notalarını bir araya getirip lezzetli bir denge oluşturduk
ve bunu %100 Arabica çekirdekleri ile yaptık. Kim bilir belki size İtalya’da
tattığınız bir espresso’yu da anımsatabilir.
Detaylı Bilgi
Kahve sektörü uzun yıllardan beri aşırı kavrulmuş kahvelerin etkisinde
kaldı, hatta koyu kavrulmuş kahve daha fazla kafein içeriyor gibi algılar
oluşturuldu, sert kahve insanı kendine getirir denildi ancak sert tanımı koyu
kavrulmuş (dark roast) kahve ile eşleştirildi. Oysaki kahve içerisindeki kafein
miktarı kavurulma derecesi arttıkça kahve karbonize olduğu için azalır. Yüksek
kafein sunduğunu belirten birçok blend bu yüksekliği Robusta çekirdekleri ile
yapar. Robusta çekirdekleri arabica çekirdeklerine göre daha yüksek kafein
içerir ancak lezzet ve çeşitlilik açısından arabica çekirdeklerinin
gerisindedir. Robustanın blend içerisinde kullanılması oldukça hassas bir
konudur ve sadece maliyet odağı ile yapılmamalıdır. Robusta kullanılıyorsa o
harmana lezzetiyle eşleşecek kalitede bir Robusta kullanılmalı ve harmana bir
değer katmalıdır.
Bu harmanda biz Robusta çekirdeği kullanmadık ve içtiğinizde midenizi
yormayacak ama sizi uyaracak ve hatta uyandıracak, ikinci fincanı içme
isteğinizi tetikleyecek bir lezzet oluşturmaya gayret ettik.
Afrika çekirdekleri doğal Typica varyasyonlarının yanı sıra döneminde gerek
Fransa’nın gerek Almanya ve Belçika’nın hüküm sürdüğü yıllarda dikilen Bourbon
türevi çekirdeklerden oluşuyor. Kahvenin ana vatanı olan Etiyopya ise bir
Typica mutasyon cenneti. Alt varyeteleri 1000’den fazla Typica türüne ev
sahipliği yapan Etiyopya çekirdekleri genellikle floral aroma, narenciye
lezzetleri ve yüksek asidik yapıları ile öne çıkıyor.
Latin Amerika çekirdekleri ise genellikle Bourbon mutasyonlarından
oluşuyor. Bu bölgenin ekolojik yapısı ve iklimiyle birleşince çikolata
tatlarının oldukça fazla hissedildiği bir tadım çetelesi çıkıyor karşımıza.
Kahvenin etrafında yetişen bitkilerin de notalarını alma özelliğine sahip olan
bir bitki olduğunu ve Latin Amerika’nın aynı zamanda kakao yetiştiriciliğinde
de önde oluğunu bildiğimizde bu durum çok da sıra dışı değil aslında. Ancak her
bir Latin Amerika ülkesinin kendi tarım yöntemleri, iklimi, ekolojik yapısı ve
çevresel şartları ile bu çikolata lezzetinin yüzlerce farklı tatla bileşkesine
dair lezzetler görmek mümkün.
Honduras çekirdeklerinde genelde hissedilen çikolata tadına eşlik eden
kuruyemiş tatları ve koyu meyve lezzetleri renk katan noktalar. Özellikle
şarapsı asiditesi harmanlarda asidite dengeleyici olarak oldukça güzel
bileşkeler ortaya çıkartabiliyor.
Bu blend’de Etiyopya kahvelerinin yüksek asiditesini Honduras
çekirdeklerinin düşük ve şarapsı asiditesiyle dengelemeye gayret ettik.
Lezzette ise sütlü çikolata, karamel ve bunu destekleyen floral lezzetleri
doğru oranlarda birleştirmek ana hedefimiz oldu.
Nasıl İçilmeli
/ Demleme Yöntemi
Tam otomatik ve manuel espresso makinelerinde rahatlıkla kullanabileceğiniz bu
blend’imiz, klasik sert ve acı espresso algısını yumuşatarak yıkacaktır. Az da
olsa hissedilen asidite hem sade içimde güzel bir his veriyor hem de sütlü
içeceklerde extra yumuşaklık sağlıyor. Sadece espresso olarak değil filtre
kahve olarak da tüketebilirsiniz.
Kimler Tercih
Etmeli
Kahvesini yumuşak içimli seven ve günün geri kalanında bunu keyfini sürmek
isteyenlerin beğeneceğini düşünüyoruz.
Kime Uygun
Değil
Sert içime sahip aşırı kavrulmuş karbonize kahve sevenler için uygun
olmayacaktır.
Kargo firmaları 1-3 iş günü arasında siparişinizin teslimatını yapmaktadır.
Belde, köy gibi merkezi olmayan bölgelere kargoların teslimat günleri haftanın belirli günlerinde olabilmekte ve değişkenlik gösterebilmektedir. Mücbir sebepler, olağanüstü durumlar, bayram, resmi tatil veya yoğun kampanya gibi dönemlerde kargonun teslimat süreleri 5 iş gününe kadar uzayabilmektedir.